Si festohet Shen Valentini ne disa vende te botes?

Written by on 28/01/2019

Si festohet Shen Valentini ne disa vende te botes?


Është festa më e ëmbël e vitit dhe një nga më të përhapurit në botë. Nga Amerika në Angli, nga Brazili në Japoni, nga Kina në Tajlandë, të gjithë thonë “Unë të dua”. Por si festohet Dita e She Valentinit ne vendet e ndryshme?

  • Ne Itali Dita e Shën Valentinit është partia e të dashuruarve dhe festohet me dhurata, çokollata dhe ngjarje romantike, në pjesën tjetër të botës zakonet janë shumë të ndryshme nga njëri-tjetri.

 

  • Në Shtetet e Bashkuara, për shembull, festimet përfshijnë të gjithë familjen, sepse Dita e Shën Valentinit është partia e “atyre që e duan njëri-tjetrin” dhe jo vetëm të atyre që janë të angazhuar. Shumë të përfshirë janë fëmijët, të cilët përgatisin letra dhe ëmbëlsira të mira që ata shkëmbejnë me prindërit, shokët e klasës dhe mësuesit.

 

  • Në Angli gjithashtu, shkëmbehen çokollata dhe lule, por ata janë të famshëm për kartat romantike drejtuar të dashurit, të quajtur “Shën Valentin”


Ne Francë per Shen Valentin behet nje  shëtitje pranë Kullës Eiffel ose përgjatë Seine-es. – Në Spanjë është traditë që të dy te dashuruarit ti japin mga një buqetë me trëndafila të kuq njeri tjetrit


Në Japoni, përkundrazi, protagonistët janë gra, të cilët duhet t’u japin çokollata, të punuar me dorë ose të blera, shokëve të tyre, por edhe miqve, kolegëve te punës ose shokëve te shkollës si shenjë miqësie. Një muaj më vonë, më 14 mars, ne “Diten e Bardhë”, burrat do të duhet të kthejnë gjestin, me çokollata të bardha.

  • Ne Shqiperi, kjo feste eshte huazuar pikerisht nga fqinjet tane italiane pas viteve 90’ dhe festohet nga te dashuruarit duke  i bere dhurata te ndryshme njeri – tjetrit, darka romantike, xhiro nga Liqeni dhe party neper lokalet e nates

Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist