Shkence, prezantohet mini roboti qe transporton mjekimin ne inde

Written by on 29/01/2019

Shkence, prezantohet mini roboti qe transporton mjekimin ne inde

Zhvillohet nje mini-robot qe mund te udhetoje ne trupin e njeriut per te transportuar ilaç direkt ne indet e semura, dhe qe eshte ndertuar ne menyre te tille qe i pershtatet  formes dhe levizjeve te baktereve. Ky mini-robot u zhvillua nga Selman Sakar si dhe nga shkenctaret e universitetit Ecole Polytechnique Federale de Lausanne (EPFL). Roboti eshte disa milimetra i gjate,  dhe ndryshon forme e cila  pershtatet ne rrugen e tij (p.sh. enet e gjakut) dhe perbehet nga nanokomposite te hidrogelit,  te cilat mund te komandohen drejt destinacionit te synuar me ane te terheqjes magnetike.Pajisje te tilla mund te perdoren ne te ardhmen per leshimin e barnave ne zemer te indeve te semura, per shembull ne nje semundje tumori. 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist