Kulla e Pizes nuk po anohet me!

Written by on 22/11/2018

Kulla e Pizes eshte e qendrueshme dhe dalengadale po eleminon fare anesine e saj.Nuk eshte nje shaka, por konkluzioni i profesoreve Salvatore Settis, Carlo Viggiani dhe Donato Sabia, anetare te Grupit te Vezhgimit, pas mbi 17 vitesh observim te levizjeve te monumentit te famshem.Ne 20 vjet, kembanorja eshte drejtuar 4 centimetra dhe gjendja e saj eshte permiresuar ne krahasim me parashikimet e Komitetit Nderkombetar mes viteve 1993 dhe  2001, dhe qe kur ka nisur vezhgimi mbi te, eshte drejtuar thuajse gjysem grade. Luhatjet tani variojne mesatarisht gjysem milimetra ne vit, por ajo qe ka me rendesi eshte stabiliteti ne kembanore, qe eshte me mire se parashikimet fillestare.Grupi mblidhet ne Piza çdo tre muaj dhe aktivitetet, konsistojne ne analizen e levizjes se kulles, permiresimin e cilesise ne matje, administrimin e sistemit te monitorimit, promovimin e studimeve dhe kerkimeve te orientuara ne njohjen sa me shume te sjelljes statike dhe dinamike te kembanores pizane.

The Duomo & Leaning Tower of Pisa, Italy


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist