3 qytetet me te vjetra ne bote !

Written by on 12/03/2019

3 qytetet me te vjetra ne bote E dim qe qytetet nuk jane krijuar ne nje dite ,edhe as bota por dime qe se pari jane zhvilluar fshatrat e me pas qytetet duke u zhvilluar cdo dite e me teper . Duke u nisur nga kjo do tju tregojme se kush jane 3 qytetet me te vjetra ne bote . Gazjantep eshte qyteti me i vjeter i cili gjendet edhe ne ditet e sotme ai esht i njohur si Entep dhe eshte aktualisht qyteti kryesues i Gaziantep i cili daton ne periudhe antike e hitites rreth 3650 vjet para krishtit .Qyteti mori jete ne periudhen paleolitike por lulezimi dhe zhvillimi me i madh ndodhi gjate sundimit te perandorise osmane .Aty gjenden ende shtepite prej guri te vjetra madje mund te shijoni dhe tregjet vendase te vjeter . Nje tjeter qytet eshte dhe Jeruzalemi ne Izrael ku prej vitesh hebrenjte myslimanet dhe te krishteret kane pasur kontrroll mbi te . Per te treja keto grupet fetare Jeruzalemi ka qene nje qytet i shenjte per breza me rradhe e shume prej pasuesve e mbajne ende kete besim .Jeruzalemi eshte nje vend qe daton ne vitet 3000 para krishtit dhe mbledh sebashku kulturat moderne e antike e trashegimite e banoreve te lindjes . Jeruzalemi perEndimor eshte nje pjese komerciale e qytetit ndersa ai lindor ehte strehe e banoreve arabe dhe qyteti i vjeter eshte thjesht i mrekullueshem per trashegimine dhe bukurine e tij E se fundmi qyteti Kierkok ne irak eshte nje prej qytetet me te rendesisheme per indetitetin kurd dhe origjina tij e ka fillesat rreth 5000 vjet me pare qyteti eshte qendra e industrise se naftes ne Irak dhe kjo ben qytetin akoma me te rendesishem .

Image result for gaziantep

 

Image result for Kirkuk

 

 

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist