Butrinti mes trashegimive te rrezikuara nga rritja e nivelit te detit!

Written by on 06/12/2018

10 vende te Trashegimise Boterore jane te rrezikuara per shkak te rritjes se nivelit te detit. Ne kete liste eshte edhe qyteti antik i Butrintit. Sipas nje analize te dedikuar na Nature Research, rezultatet kane qene alarmante. Sipas skenarit, Butrinti eshte ne rrezik te moderuar si nga permbytjet, ashtu edhe nga erozioni, me 1.6 milione deri ne 1.8 milione stuhi te parashikuara deri ne 2100. Fondacioni Butrint po harton nje plan te ri te menaxhimit te numrit gjithnje e ne rritje te turisteve per qeverine e Shqiperise. Sipas kerkimit shkencor jane disa site dhe qytete te cilat rrezikojne te zhduken pergjithmone. Qyteti i Venecias; Zona arkeologjike e Pompeit por edhe monumentet e krishterimit ne Ravena te Italise dhe Ferrara, qyteti i rilindjes europiane kercenohen nga permbytjet. Ne listen e vendeve te rrezikuara eshte edhe qyteti kroat i Dubrovnikut si dhe  zonat historike te Stambollit.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist