Vanilja gjithnje e me e veshtire per tu gjetur, rritet cmimi!

Written by on 09/05/2018

Vanilja eshte nje nga ererat me te njohura ne bote si dhe nje perberes mjaft I rendesishem produktesh duke filluar nga çokollatat e deri te parfumi.Por gjetja e vaniljes po behet gjithnje e me e veshtire, ndaj dhe ushqimet e perbera nga vanilja te tilla si akullore jane bere me te shtrenjta dhe çmimi me shumice i vaniljes natyrale ka arritur 500-600 $ per kg.Nderkohe qe vetem disa vite me pare çmimi i vaniljes shenonte nje te dhjeten e çmimit te mesiperm.Madagaskari furnizon 80-85 % te botes me vanilje natyrale dhe 20 % e eksporteve te vendit arrijne ne vleren 600 milion dollare me çmime aktuale.Gjithashtu edhe kultura e kesaj bime eshte mjaft e veshtire te rritet, nje hardhi merr tre deri ne kater vite per t’u pjekur.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist