STOP Vizitave ne Tibet.

Written by on 04/03/2019

STOP Vizitave ne Tibet.

 

Edhe pse mund te shkaktoje shume pakenaqesi per turistet, Tibeti nuk do te lejoje vizitore te huaj per rreth 2 muaj. Associated Press ka raportuar se vendimi për mbylljen e vendit për të gjithë të huajt gjatë datave qe shenojne përvjetorë të ndjeshëm politik, vë në pikëpyetje legjitimitetin e sundimit të Pekinit në rajonin Himalayan. Vendi është pothuajse tërësisht i mbyllur ndaj gazetarëve dhe diplomatëve të huaj, gjithashtu thuhet se ka siguri të madhe në terren. 10 marsi shënon 60 vjetorin e kryengritjes së popullit tibetian kundër sundimit kinez, ndersa me 14 mars te vitit 2008, u zhvilluan trazira anti-qeveritare në kryeqytetin Lhasa, lidhur me zemërimin mbi sundimin kinez. Këto protesta shkaktuan sulme ndaj individëve dhe bizneseve kineze dhe një numër i panjohur i tibetianëve u vranë nga forcat e sigurisë. Fushata Ndërkombëtare për Tibetin, raporton se mbyllja e vendit ne kete periudhe po persiritet tashme cdo vit. Kjo eshte menyra qe politika e përgjithshme e qeverisë kineze ka zgjedhur për të kufizuar aksesin në Tibet te vëzhguesve te pavarur, në mënyrë që të ruajë një kontroll të hekurt në rajon. Kina ka pohuar prej kohësh se Tibeti është pjesë e territorit të saj dhe ka qenë keshtu për të paktën shtatë shekuj. Ishte kryengritja historike e vitit 1959 në Tibet që shkaktoi fluturimin e liderit famëkeq budist të Tibetit, Dalai Lama, i cili tani jeton në mërgim në Indi. Ky kapitull shënoi edhe fillimin e sundimit gjithnjë e më të ashpër kinez mbi rajonin. Sipas njoftimeve, Tibeti do te qendroje i mbyllur per te huajt deri ne daten 1 Prill.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist