Shkencetaret, te ulim forcen e rrezeve diellore per te frenuar ndryshimet klimatike!

Written by on 26/11/2018

Shkencetaret po propozojne nje menyre te zgjuar, por ende te pamundur per te trajtuar ndryshimet klimatike: sperkatjen e kimikateve ne atmosferen e Tokes qe do te dobesonin forcen e rrezeve te diellit.Hulumtimi i shkencetareve nga Universitetet e Harwardit dhe Yale, propozon perdorimin e nje teknike te njohur si injeksion stratosferik aerosoli, per te cilin thone se mund ta pergjysmoje nivelin e ngrohjes globale.Teknika do te perfshinte sperkatjen e sasive te medha te grimcave te sulfatit ne stratosferen e Tokes, ne lartesi qe mund te mberrijne deri ne 19 kilometra.Shkencetaret propozojne qe hedhja e sulfateve te behet me avione te krijuar posaçerisht per lartesi te tilla te medha, ose me balona. Aktualisht nuk ekziston nje teknologji e pershtatshme per venien ne jete te kesaj ideje, e as avione ne gjendje per adaptim, megjithate studiuesit argumentojne se zhvillimi i nje mjeti te tille te ri, nuk do te ishte teknikisht i veshtire dhe as tmerresisht i shtrenjte.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist