Permblidhet katalogu i yjesise me i madh ne te gjitha koherat!

Written by on 27/04/2018

Permblidhet katalogu i yjesise me i madh ne te gjitha koherat!

Teleskopi gjigand “Gaia”, i Agjencise Hapesinore Europiane ka mbledhur katalogun e yjesise me te madh te te gjitha koherave.Behet fjale per 1.5 GB te dhena fotografike te shkrepura ne Rrugen e Qumeshtit, ku shkencetaret dhe astronomet europiane numerojne mbi 2 miliarde yje dhe te pakten 14 mije asteroide, qe nuk njiheshin me pare. Kreu i grupit studimor ne fjale, Gunther Hasinger thote se te dhenat ne fjale dhe e gjithe puna e Gaia-s, e kryer nga 2014 deri ne 2016 po ripercaktojne bazat e astronomise. Ne baze te ketyre te dhenave te grumbulluara, shkencetaret e ESA-s jane ne gjendje qe te perllogarisin perafersisht shpejtesine me te cilen levizin nje pjese e madhe e sistemeve yjore, por edhe temperaturat ne planetet e tyre.Ne studimin ne fjale marrin pjese 450 shkencetare te Agjencise Hapesinore Europiane.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist