Nobeli i teknologjise shkon per nje fizikant finlandez

Written by on 23/05/2018

Nobeli i Teknologjise 2018, ose “Millennium Technology Prize” me vleren nje milion euro, iu dha fizikanit finlandez Tuomo Suntola, shpikesi i teknikes qe ka bere me efiçente memoriet e smarfoneve dhe kompjuterave, duke mundesuar komunikime me te mira, perfshire edhe rrjetet sociale.Por kjo shpikje ka prekur edhe sektore te tjere, si mjekesia, energjia e rinovueshme dhe hapesiren, qe perputhen edhe me frymen e ketij çmimi qe i dedikohet risive qe permiresojne shoqerine dhe mjedisin. Teknika per te cilen u vleresua mundeson veshjen e materialeve me filma prej super perçuesish apo izoluesish. Vleresohet se vlera ne treg e produkteve elektronike qe bazohet ne kete teknologji arrin te pakten 500 miliarde dollare.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Continue reading

Current track

Title

Artist