Me 31 mars me syte nga qielli per “Henen Blu”

Written by on 29/03/2018

Me 31 mars me syte nga qielli per “Henen Blu”

Romantiket dhe vezhguesit e qiellit, me shpresen se do te jete nje mot pa paralajmerohen qe te mos humbasin “Henen blu” mbremjen e fundit te ketij muaji. Me 31 mars do te jete Hena e dyte e plote e ketij viti. Kjo ngjarje nuk ka ndodhur qe nga viti 1999 dhe edhe nese nuk do te jete aq spektakolare sa Hena e Pergjakte e janarit, do te jete ende terheqese dhe do te perseritet vetem ne vitin 2020. Emri, ne fakt, eshte çorientues sepse nuk ka te beje fare me ngjyren e henes. Perkufizimi eshte dhene gabimisht nga astronomi James Hugh Pruett ne nje artikull te botuar ne vitin 1946 ne revisten “Sky & Telescope”.  Fiset e amerikaneve vendas, megjithate, e quanin “Warm Moon” sepse me ardhjen e pranveres, toka behej me e bute. Hena e plote e marsit simbolizon fillimin e pranveres dhe sipas besimit popullor, kur fillon te bjere, jep energji pozitive, duke larguar prezencat negative.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *



Current track

Title

Artist