Makinerite qe do te drejtohen vetem me mendim!

Written by on 31/05/2018

Ne laboratoret e Swissnex, inkubatori per start up qe qeveria zvicerane ka hapur ne zemer te Silicon Valley, ka lindur Mental Work. Behet fjale per nje instalim inovator, qe nderthur mendimet e mendjes se njeriut dhe makinat.Me pak fjale eshte nje proces i ideuar nga filozofi amerikan Jonathon Keats, prej te cilit jane krijuar makina ne gjendje te levizin vetem nepermjet mendimit. Duke perdorur nje teknologji revolucionare, Mental Work eshte “fabrika” e pare ne bote e cila do te drejtohet ekskluzivisht nga mendjet e punonjesve, ne nje vizion artistik qe zhvilluesit e kane quajtur “revolucion njohes” per ta dalluar nga ai industrial. Duke kontrolluar makinat nepermjet valeve te trurit, punonjesit shnderrohen ne te njejten kohe ne pune dhe produkt. Vizitoret ose me mire “punonjesit mendore”, ulen me pak distance nga makinat dhe vene nje pajisje ne koke qe sherben per te kapur valet e tyre te trurit. Me pas atyre u kerkohet te mendojne per veprime specifike, si te hapin dhe mbyllin njeren dore. Ky proces njihet si imagjinata motorike, i cili perdoret kohet e fundit edhe ne nderhyrjet per rehabilitimin fizik dhe mendor.

 


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist