Gjuha kineze problem per vete…kinezet!

Written by on 03/11/2018

Edhe pse gjuha kineze eshte gjuha me e folur ne bote, mesatarisht tre ne 10 kineze nuk mund te kuptohen me njeri-tjetrin. Sipas te dhenave nga Ministria kineze e Arsimit, rreth 380 milione shtetas kineze, nuk mund te flasin dialektin mandarin, qe flasin 1,1 miliarde persona ne bote dhe qe konsiderohet si “gjuha e perbashket” e vendit.  Informacionet tregojne se perqindja e kinezeve qe mund te flasin dialektin mandarin me popullsine ne vitin 2000 ka qene 53%, ndersa ne 2015 eshte rritur ne 73%. Ndersa rreth 10% e popullsise nuk mund te flase dialektin mandarin ne menyre te sakte per shkak te gabimeve gramatikore dhe shqiptimit. Kjo do te thote qe rreth 380 milione kineze ende nuk mund te kuptohen me 1,1 miliarde kinezet e tjere.


Reader's opinions

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *Current track

Title

Artist