“Rrno per me gatue” na servir 12 pjata tradicionale shqiptare
Written by rt on 15/09/2018
Lëvizja gastronomike “Rrno për me gatue” do te jetë tek Pazari i Ri në Tiranë, më 18 Shtator dhe do të “pushtohet” nga 12 kuzhinierë shqiptarë nga Italia, Greqia, Belgjika, Mbretëria e Bashkuar, SHBA, Suedia dhe Danimarka, dhe nga shumë personazhe e personalitete vendase dhe media të huaja të sferës së kulinarisë të cilët do të marrin pjesë në eventin më të rëndësishëm të gastronomisë shqiptare. Ideatori i këtij eventi është Bledar Kola, shefi i kuzhiës së restorant “Mullixhiut” në Tiranë. I ftuar sot në Radio Travel, Shef Bledi, na tregoi më tepër rreth detajeve të eventit i cili do të angazhojnë kuzhinierët e rinj shqiptarë dhe do të kontribuojë në rritjen e prestigjit mes tyre, duke treguar se është e mundur të rriten profesionalisht duke u bazuar në trashëgiminë lokale pa ndjerë nevojën e largimit nga Shqipëria.Gjatë këtij eventi i cili shtrihet nga ora 10:00 deri në orën 17:00 do të demonstrohen 12receta shqiptare nga më autentiket. Secili prej 12 kuzhinierëve të ftuar do të angazhohet në rikonceptimin dhe krijimin e një pjate tërësisht të re dhe moderne, por të bazuar në recetën tradicionale. Në kete evenet nuk kishte sit e mungonin edhe gjyshet, shprehet Shef Bledi, i cili i konsideron si nje frymëzim për pjesën më të madhe të kuzhinerive pjesëmarrës. Gatimet tradicionale do të prezantohen nga 12 gjyshe të përzgjedhura si një vlerësim i rolit të tyre të pazëvendësueshëm në ruajtjen e kuzhinës tradicionale shqiptare. Përveç kuzhinierëve shqiptarë që do të gatuajnë pjatat e tyre në këtë aktivitet do të marrin pjesë dhe emra të njohur të gazetarisë që shkruajnë me kulinarin dhe gastroniminë në mediat të ndryshme dhe prestigjioze botërore.