Familja shqiptare po tkurret dita dites!

Travel Club - Dita e Familjes

Travel Club Livestream - Dita e FamiljesE ftuar ne studio Entela Binjaku , sociologe.@Mira Kala "Nightgames" (min 11)

Publiée par Radio Travel sur Mardi 15 mai 2018

Shqiptaret me te lidhur me familjen!

 

E ftuar ne studio sot ne Diten Nderkombetare te Familjes, sociologia Entela Binjaku theksoi disa prej problematikave por edhe karakteristikave te familjes shqiptare ne ditet e sotme. Sipas saj edhe pse familja eshte celula e shoqerise dhe si e tille duhet te qendroje e forte, e mbeshtetur dhe e bashkuar , vitet e fundit eshte vene re shtimi i disfunksionaliteteve ne familje. Eshte shtuar numri i divorceve dhe eshte ulur ndjeshem numri i lindjeve. Shkaqet kryesore te ketyre fenomeneve sipas Binjakut jane pasigurite si pasoje e gjendjes jo te mire ekonomike, emigracioni, pamundesia per te sjelle ne jete nje femije nga njeri prej partnereve, tradhetite bashkeshortore dhe veset e ndryshme te partnereve si bixhozi apo varesia nga lendet narkotike e alkooli. Gjithashtu shume cifte te reja hezitojne te krijojne familje per shkak te mungeses se mbeshtetjes sociale qe vendi yne ofron.

Megjithate nese shohim raportet shpirterore ne familje, duket se shqiptaret ne krahasim me vendet e tjera jane me te lidhur me familjen dhe kjo sepse te rinjte jetojne me gjate me familjen ne krahasim me vendet e tjera dhe prinderit gjithashtu duke u prirur per te patur me pak femije jane me te varur prej tyre. Sa i perket trendit te emigrimit, ai duket shume i perhapur ne vendin tone me gjithnje e me shume shqiptare qe duan te largohen per nje jete me te mire. Per kete arsye ne diten kur edhe dalin rezultatet e Llotarise Amerikane, sociologia Entela Binjaku tha se trendi i emigrimit vjen si pasoje e shume faktoreve megjithate duhet te perpiqemi ta bejme jeten ne vendin tone!

 

 

Nese do te njohesh zhvillimin e nje vendi , shihi gruan!

 

E ftuar ne Diten Nderkombetare te Familjes ne Travel Club , sociologia Entela Binjaku theksoi se ne Shqiperi ashtu si dhe ne vende te tjera ekziston pabarazia gjinore ne vendet e punes, kur per te njejtat profesione , grate paguhen me pak edhe pse perkushtimi dhe meritokracia jane ne nivele te njejta me meshkujt. Edhe pse gjerat kane levizur pozitivisht ne krahasim me vitet e kaluara, promovimi i gruas ne poste drejtuese dhe vleresimi korrekt i saj ne profesion mbeten ende fasade dhe jo realitet. Sipas Binjakut nese do te shohesh zhvillimin e nje vendi duhet te shohesh zhvillimin e gruas atje!

Current track

Title

Artist

Background