OBT dhe Parlamenti Europian marreveshje per zhvillimin e turizmit ne Europe.

OBT dhe Parlamenti Europian marreveshje per zhvillimin e turizmit ne Europe.

Like
62
0
Thursday, 01 March 2018
Travel News

Sekretari i Pergjithshem i Organizates Boterore te Turizmit ka nenshkruar se fundmi nje marreveshje me Parlamentin Europian per te nxitur shkembimet e informacionit dhe te teknologjise me synim forcimin e rolit te sektorit te turizmit ne Europe. Marreveshja eshte rezultat i vizitres se fundit qe sekretari ka bere ne Bruksel ku eshte takuar me disa prej autoriteteve kryesore te unionit. Drejtimet kryesore ku do te investohet ne turizmin europian do te jene qendrueshmeria, inovacioni, siguria dhe rritja e vendeve te punes. 2018 eshte emeruar nga autoritetet si viti i te mirave kulturore qe do te sjelle edhe me teper promovimin e turizmit kulturor ne Europe.

———————————————–

Gjate ketij viti nis zbatimi i disa projekteve te restaurimit ne Berat ne saje te promovimit te ketij qyteti si nje destinacion per turizmin kulturor dhe fetar. Investimet me te rendesishme po hidhen ne restaurimin e tre prej objekteve te kultit ne Berat: Xhamise Mbret, Xhamise se Beqareve, dhe Teqese se Helvetive.Ky projekt realizohet nga IMK, ne bashkepunim me Agjencine Turke per Koordinim dhe Bashkepunim.

————————————————

Vala e te ftohtit siberian qe ka perfshire Europen dhe ka shkaktuar te pakten 50 te vdekur, pjesa me e madhe e te cileve te pastrehe, do te zgjase edhe sot. Ajo vazhdon te shkaktoje bllokime ne transport. Probleme nga reshjet e dendura te debores do te kete edhe sot ne Poloni, Republiken Çeke, Lituani, France, Sllovaki, Itali, Gjermani, Kroaci, Rumani, Serbi, Hollande dhe Angli. Ndersa jane mbyllur shume shkolla, I ftohti ka sjelle bllokime te rrugeve, anullime te fluturimeve dhe nderperje te energjise elektrike. Edhe ne Shqiperi shume fshtatra kryesisht te zonave te thella malore mbeten te izoluar nga debora.

————————————————

Turizmi grek po lulezon dhe se shpejti pritet te perbeje nje te katerten e PBB-se se vendit. Megjithate, taksat e reja te larta ne sektor mund te kene nje ndikim negativ. Turizmi ka vendosur nje rekord ne Greqi vitin e kaluar, me me shume se 26 milione turiste qe kane vizituar vendin por e ashtuquajtura “taksa e gjumit” qe eshte aplikuar nga fillimi i ketij viti i deyron turistet te paguajne nga 50 cent deri ne 4 euro, ne varesi te vleresimit te akomodimit. Sipas autoriteteve te ardhurat nga taksat pritet te arrijne ne 160 milione euro ne vit. Ne te njejten kohe, industria me e rendesishme e vendit po kercenohet me humbjen e miliona eurove te ardhura dhe eliminimin e mijra vendeve te punes. Ekspertet thone se taksa ka ardhur ne nje kohe qe konsiderohet si shume e rrezikshme pasi turizmi egjiptian dhe turk eshte ne rritje dhe do te konkurroje me Greqine per turistet.

————————————————-

Parisi vijon te shtoje projektet per zhvillimin e ekoturizmit. Per me shume se 15 vjet, qyteti i Parisit ka ne plan te krijoje nje pyll te ri ne periferi te tij, ne Pierrelaye-Bessancourt. Plani parashikon 5,2 milje katrore peme e bime ne nje siperfaqe pese here me te madhe se Central Park ne Nju Jork. Pylli do te ndertohet rreth 18 milje ne veriperendim te Parisit. Pylli do te kete disa shtigje per ecje, nje qender per hipizem, zona te mbrojtura, disa parkingje dhe kulla vrojtimi. Pylli megjithe sfidat qe do te hase ne ndertim do te ishte nje habitat per floren dhe faunen, do te ndihmonte ne reduktimin e emetimit te dioksidit te karbonit dhe do te sherbente si nje atraksion teper I vecante turistik per kryeqytetin francez.

————————————————–

Kanionet e Osumit ne Skrapar kane terhequr vazhdimisht turistet vendas te aventures ne vendin tone, por kane mahnitur me bukurine e tyre edhe te huajt. Se fundmi madheshtia e kanioneve te Osumit, ishte ne qender te programit televiziv “Bartel in Der Wild”, nga me te ndjekurit i televizionit kombetar publik ne Belgjike. Ne Osum u xhirua nje dokumentar prej 45 minutash ku eksploruan per 72 ore Kanionet, natyra sportet e ndryshme. Pamjet mbreselenese te natyres ne kete kanion e bejne ate nje nga me terheqesit ne rajonin e Ballkanit.

—————————————————

Nje vendim i fundit i nje gjykate ne Gjermani u hapi zyrtarisht rrugen ndalimeve te automjeteve me motor diesel, nje mase qe me pare mund te jepej vetem kur gjithçka tjeter deshtonte.Tashme, pronaret e ketyre makinave kane filluar ne mase t’i shesin jashte shtetit dhe veçanerisht ne Europen Lindore. Sipas statistikave zyrtare te Gjermanise, numri i eksporteve te makinave me nafte te perdorura u rrit nga 197 mije ne vitin 2016 ne 233 mije ne vitin 2017. Kjo perben nje rritje me 18%.Shqiperia eshte nje nga vendet ku keto shitje jane rritur ndjeshem, se bashku me Kosoven, Rumanine, Sllovenine, Sllovakine, Republiken Çeke dhe Ukrainen. Nga ana tjeter, numri i automjete me benzine te shitura jashte shtetit ul lehtesisht, çka e justifikon shitjen pikerisht me ndalimin.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *