Kontributi i turizmit ne PPB mbetet gjithnje ne rritje.

Kontributi i turizmit ne PPB mbetet gjithnje ne rritje.

Like
70
0
Friday, 23 February 2018
Travel News

Turizmi parashikohet te jap nje kontribut total deri ne 33% ne Prodhimin e brendshem bruto deri ne vitin 2027, dhe çdo i trete i punesuar te jete ne kete sektor.Sipas ministrise se Turizmit dhe Mjedisit, Shqiperia eshte e pozicionuar ne menyre strategjike per t’i permbushur pritshmerite gjithnje ne rritje per nje treg te qendrueshem turizmi, me orientim nga natyra dhe kultura.Viti 2017 u mbyll me mbi 1.5 miliarde Euro te ardhura nga turizmi dhe mbi 5 milione vizitore te jashtem ne Shqiperi.Trendet e rritjes jane edhe me optimiste, pas parashikimeve te Keshillit Boterore te Udhetimeve dhe Turizmit qe tregojne per nje rritje mesatare vjetore ne te ardhura nga turizmi dhe 6.2% ne kontribut direkt ne prodhimin bruto te brendshem nga ky sektor .

——————————————

Numri i shtetasve te huaj qe vizituan Shqiperine u rrit perseri ne muajin janar, duke sinjalizuar nje tendence pozitive te turizmit edhe ne fillimin e ketij viti.Sipas Institutit te Statistikave, ne Shqiperi hyne 232 mije shtetas te huaj, ne rritje me 34.5% krahasuar me te njejten periudhe te nje viti me pare.Hyrjet ne Shqiperi dominohen prej vizitoreve nga vendet fqinje, kryesuar nga Kosova, Maqedonia, Greqia e Mali i Zi. Vizitat, ne pjesen me te madhe lidhen me udhetime pune ,tregtie dhe turizmi.Edhe numri i vizitoreve nga shtetet e tjera, si Anglia, Gjermania apo Shtetet e Bashkuara paraqitet ne rritje.Nderkohe, me ritme te larta po rritet edhe numri i vizitave te shqiptareve jashte shtetit. Sipas Instat, per janarin u regjistruan 448 mije dalje te shtetasve shqiptare, afro 21% me shume krahasuar me nje vit me pare.

——————————————-

Me pak burokracira per sipermarresit e interesuar per te investuar ne sektorin e turizmit, fale reformes se Sherbimeve Administrative.Prej 1 tetorit jane lehtesuar sipermarresit, duke iu eliminuar 23 dokumente, te cilat nuk do te kerkohen per asnje sherbim te ofruar nga Ministria e Turizmit dhe Mjedisit dhe institucionet e saj te varesise.Ne total ne vit , ne kuader te reformes se derregulimit, nuk do t’ju kerkohen me qytetareve 1400 dokumente.Dokumentet do te gjenerohen nga e-Albania ose nga nderveprimi dhe komunikimi mes institucioneve.Kjo u be e ditur gjate takimit te organizuar ne Ministrine e Turizmit dhe Mjedisit, lidhur me reformen e derregulimit. Ne kuader te kesaj reforme do te lehtesohen procedurat administrative lidhur me dheniet e lejeve qe leshohen per turizmin dhe mjedisin.

——————————————–

Saranda qe konsiderohet si nje nga vendet me te bukura te rivieres shqiptare dhe nga destinacionet me argetuese pritet te kete kete vit nje rekord te ri ne numrin e turisteve. I perkufizuar si “Qyteti i bardhe”, atraksionet me te medha te Sarandes kete vit sipas autoriteteve te turizmit ne kete destinacion do te jene historia dhe kulturen e saj, plazhet, kalaja e Lekuresit , Syri i Kalter dhe Parku Arkeologjik i Butrintit fundmi Saranda eshte bere pjese e nje shkrimi nga revista italiane Donna Moderna, ne te cilin renditet nder 10 qytetet europiane, destinacione te veres 2018.

———————————————

Shoqata Nderkombetare e Transportit Ajror ka publikuar te dhenat per vitin 2017 ne lidhje me performancen e sigurise ne industrine e linjave ajrore. Statistikat flasin per nje permiresim te theksuar, teksa te gjithe treguesit jane ne rritje drejt sigurise. Sipas raportit vitin e kaluar u regjistruan vetem 45 aksidente ajrore, 6 prej te cilave ishin te shoqeruar me humbje jete. Ne total u shenuan vetem 19 viktima, nga 202 ne 2016 duke e renditur 2017 nder vitet me te sigurta ne fluturime.Progresi me i madh i takon rajonit te Afrikes, i cili po i afrohet me teper standardeve nderkombetare. Ne te gjithe boten, gjate 2017-es fluturuan mbi 4.1 miliarde udhetare ne 41.8 milione fluturime.

———————————————-

Ky vit eshte percaktuar si Viti i Turizmit midis Kines dhe Europes ku pritet nje fluks i jashtezakonshem turistesh kineze ne kontientin europian. Duke nisur nga ky muaj net e cilin kane nisur festimet e Vitit te Ri Henor do te mbahen nje sere aktivitetesh per te nxitur shkembimet turistike mes vendit aziatik dhe destinacioneve europiane. Linja ajrore partnere zyrtare e ketij viti eshte zgjedhur Finnair qe do te ofroje fluturime mes Europes dhe 7 qyteteve kineze. Pritet qe vetem kete periudhe te kete mbi 50 milione turiste kineze ne Europe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *