Shqiperia, Kroacia dhe Mali i Zi ne angazhim per uljen e ndotjes ne Adriatik.

Shqiperia, Kroacia dhe Mali i Zi ne angazhim per uljen e ndotjes ne Adriatik.

Like
72
0
Thursday, 22 February 2018
Travel News

Ky sezon turistik do te vije me me pak probleme me ndotjen ne Adriatik. Kjo ne saje te angazhimit te fundit te tre ministrave te mjedisit te Shqiperise , Kroacise dhe Malit te Zi qe u mblodhen ne takim ne Dubrovnik te Kroacise. Pas skanimit te situates dhe shkaqeve te saj, ministrat moren iniciativen per gjetjen e zgjidhjeve te mundshme per ndalimin e ndotjes detare nga burimet tokesore.Delegacionet e tre vendeve qe preken nga Deti Adriatik, bashkendane shqetesimin e ndotjes se ujerave te Adriatikut, duke vene theksin veçanerisht tek demi qe i shkaktohet turizmit. Ministrat theksuan rendesine e mjedisit te paster dhe turizmit te qendrueshem, si dhe zbatimin e Konventes se Barcelones. Autoritetet rane dakord qe takimi i radhes ne nivel operacional te mbahet ne Zagreb ne prill te ketij viti, ndersa takimi i nivelit te larte eshte parashikuar te mbahet ne Shqiperi gjate muajit qershor.

—————————————

Potencialet turistike shqiptare po terheqin gjithnje e me shume vemendjen jo vetem te mediave nderkombetare por edhe te turisteve te huaj.Ne kuader te promovimit te vlerave te turizmit kulturor dhe te natyres shqiptare ne Panairin vjetor te Turizmit ne Prage, zv/kryetari i Keshillit Shkencor te UNESCO-s Auron Tare, zhvilloi nje takim me Ministren e Turizmit te Republikes Çeke. Bashkepunimi mes turizmit shqiptar dhe atij çek ishte ne fokus te ketij takimi. Rendesi iu kushtua turizmit te aventures dhe sporteve ekstreme. Vitet e fundit vihet re nje rritje e ndjeshme te turisteve çeke te cilet kerkojne te eksplorojne zonat rurale te Shqiperise dhe ne veçanti Alpet e Veriut dhe Malesite e Jugut.

—————————————-

Shqiperia dhe Sllovenia do te zgjerojne bashkepunimin e tyre veçanerisht ne fushen e turizmit. Ambasadori i vendit tone ne Slloveni, zhvilloi nje takim me drejtuesen e departamentit te bashkepunimit nderkombetar ne Ministrine e Ekonomise dhe te Zhvillimit Teknologjik te Sllovenise. Gjate takimit u shkembyen mendime dhe ide per intensifikimin e bashkepunimit sidomos ne fushen e turizmit. Gjate tre viteve te fundit jane organizuar disa veprimtari kushtuar turizmit, si konferenca, pjesemarrje ne panaire, ekspozita te turizmit, takime me operatore apo agjenci turistike. Ambasadori shqiptar Qazimi ka bere te ditur se eshte rritur numri i vizitoreve sllovene ne Shqiperi dhe i atyre shqiptare ne Slloveni. Te dy perfaqesite ndane te njejtin mendim, se ka ardhur momenti per intensifikim e institucionalizim me te mire te bashkepunimit ne kete fushe.

—————————————–

Brukseli renditet serish nder destinacionet e preferuara te turisteve euriopiane edhe pas periudhes problematike ne turizem qe kaloi pas sulmeve te ndodhura dy vite me pare. Sipas te dhenave te fundit te Visit Bruskel ky destinacion pati nje rritje me 21% te turisteve gjate vitit te kaluar. Turistet me numrin me te larte mbeten ata europiane. Autoritetet kane marre masa qe nepermjet aktiviteteve dhe eventeve qe do te ofrojne kete vit te terheqin mbi 13 milione turiste ne kryeqytetin belg.
Dubai avancon ne turizmin e takimeve dhe eventeve. Sipas te dhenave te fundit te bera te ditura gjate konferences Dubai Bussines Events viti 2017 u mbyll me rreth 212 aktivitete te turizmit MICE ne kete qytet. Emirati priti me shume se 95 mije delegate nga vende te ndryshme ndersa impakti ekonomik nga ky lloj turizmi ishte 157 milione euro, shifra qe pritet te rriten ndjeshem kete vit.

——————————————

Destinacioni me i mire europian per vitin 2018 eshte shpallur Wroclavi ne Poloni. Kjo u be e ditur nga ndarja e cmimeve Best European Travel Destinations , ceremonia e ketij viti. Wroclavi nje nga qytetet ne zhvillim ne Bashkimin Europian, edhe pse eshte nder me te vjetrit pritet te terheqe kete vit mbi 4 milione turiste. Qyteti u vleresua per kulturen, eventet qe do te ofroje kete vit dhe atraksionet turistike. Pas tij ne listen e me te mireve ne vend te dyte pason Bilbao ne Spanje ndjekur nga ishujt Hvar ne Kroaci, Riga ne Letoni, Milano, Athina dhe Budapesti.

——————————————

Me shume se 27 milione turiste vizituan Greqine ne vitin 2017, sipas statistikave te Bankes se Greqise. Ardhja e turisteve u rrit me 9,7%, duke arritur 27,194 milione vizitore kundrejt 24,799 milione vizitore ne vitin 2016. Gjithashtu te ardhurat nga udhetimet e turisteve u rriten me 10,5%. Sipas autoriteteve ne veçanti u rriten te ardhurat nga udhetimet e rezidenteve ne eurozone qe arriten ne 6.2 miliarde euro. Europianet, ruset dhe amerikane ishin turistet me numrin me te larte ne Greqi vitin e kaluar.

——————————————

Gjiri “Grace” ne Turks & Caicos, eshte shpallur si plazhi me i mire ne bote per vitin 2018 nga “TripAdvisor”. Ky gji doli ne krye te perzgjedhjes gjate ceremonise per vleresimin e plazhit me te mire nga udhetaret, duke mposhtur keshtu plazhet ne Brazil, Kube dhe Spanje. Plazhi me i vleresuar ne Britanine e Madhe eshte ai ne Bournemouth, ndersa ne SHBA, vendin e pare e mban “Clearwater” ne Florida. Ne Australi, plazhi me i mire eshte perzgjedhur “Manly”. Sa i perket Europes plazhi me i mire eshte vleresuar “La Concha”, ne San Sebastian te Spanjes. “TripAdvisor” bazohet ne aspekte cilesore e sasiore, sipas vleresimeve qe kane dhene vete udhetaret gjate 12 muajve te fundit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *