Promovimi i Shqiperise turistike, 2018 me me shume turiste.

Promovimi i Shqiperise turistike, 2018 me me shume turiste.

Like
71
0
Monday, 19 February 2018
Travel News

Viti 2018 pritet te sjelle jo vetem rritje te numrit te te huajve qe do te vizitojne Shqiperine, por permes nje pakete fiskale lehtesuese, ky sektor pritet te njohe edhe investime te reja. Kreu i Agjencise Kombetare te Turizmit ka deklaruar se fundmi se po punohet per rritjen e promovimit te produkteve te reja qe do t’i bashkohen se shpejti edhe games se gjere qe ka oferta turistike shqiptare, siç jane turizmi social dhe ai shendetesor ne menyre qe te kemi nje dije sa me te gjere rreth ketyre produkteve. Ndersa Shqiperia turistike ka marre nje jehone te madhe edhe ne mediet me te njohura nderkombetare puna per promovimin e atraksioneve turistike do te vijoje ne menyre te pandalshme. Pritshmeria eshte qe viti 2018 te jete shume me shume pozitiv se ai qe lame pas.

——————————————-

Ne vendin tone gjithnje e me shume po merr jete turizmi dentare, si nje forme e turizmit elitare. Numri i turisteve te interesuar per sherbime dentare ne vendin tone eshte rritur ndjeshem nga viti ne vit. Nje prej promovimeve me te rendesishme per kete lloj turizmi u be edhe gjate Burses Nderkombetare te Turizmit ne Milano ku operatore dhe vizitore italiane, qe jane nder ata me numrin me te larte per sherbime dentare ne Shqiperi, u interesuan per sherbimet qe ofrohen ne kete drejtim ne vendin tone. Viti i kaluar solli rreth 1200 vizitorer te interesuar per sherbime dentare ne vendin tone. Sipas autoriteteve Shqiperia permes kesaj forme turistike eshte duke konkurruar ne tregun europiane edhe vende me me eksperience ne kete drejtim si Kroacia apo Rumania.

——————————————–

Trashegimia kulturore dhe natyrore i sollen Beratit gjate vitit 2017, 160 mije turiste duke e kthyer ne nje nga destinacionet e perzgjedhura dhe te pashmangshme per t’u vizituar nga turistet vendas dhe te huaj.Vetem ne kalane e ketij qyteti, u ngjiten rreth 80 mije vizitore te huaj e vendas gjate vitit te kaluar.Ndersa Muzeun Onufri e vizituan mbi 43 mije turiste. Historia dhe arkitektura e qytetit eshte terheqja me e madhe e vizitoreve ne Berat nderkohe qe kete vit pritet rekord i ri ne numrin e turisteve ne qytet.

———————————————

Kalaja e Gjirokastres se shpejti do te kete nje nderhyrje perforcuese.Ministria e Kultures inspektoi situaten se bashku me ekspertet e mtrashegimise ne pjeset e demtuara te ketij monumenti. Gjate inspektimet u pohua se çarjet ne muret juglindore jane thellim i atyre te shfaqura vite me pare, dhe nuk e rrezikojne kalane e Argjirose ne Gjirokaster per momentin. Pas ketij inspektimi u shpreh se situata po mbahet nen monitorim te vazhdueshem pasi kalaja eshte nje prej atraksioneve me te vecanta te qytetit.

———————————————-

Vijon puna per rijetezimin dhe mbrojtjen e monumenteve te kultures ne vendin tone si pjese e vyer e trashegimise kulturore. Nje tjeter monument qe i eshte nenshtruar restaurimit eshte Ura e Shen Prodhomit ne Voskopoje. Ura 300-vjeçare eshte monument kulture i kategorise se pare dhe nje atraksion turistik per qytetin e Korces.Ura me harqe vleresohet e rralle per sa i perket anes arkitektonike. Ajo eshte nje prej urave me te vjetra ne vend. Sipas autoriteteve te kultures ne vend paralelisht me restaurimin e ures do te ndertohet edhe nje ure e qendrueshme qe do te sherbeje per transportin e mjeteve te tonazhit te rende.

———————————————–

Norvegjia ka zgjatur sezonalitetin e turizmit duke u kthyer ne nje destinacion gjithvjetor. Sipas te dhenave te autoriteteve te turizmit ne kete destinacion, numri i turisteve te regjistruar vitin e kaluar ka arritur ne 13 milione , te cilet fluksin me te larte e kane pasur jo vetem pergjate veres por edhe ne sezonin dimeror. Kjo perben nje rritje me 6% me shume sesa viti 2016. Destinacionet norvegjeze me te preferuara jane qyteti i Oslos dhe Fjordet Norvegjeze.

————————————————

Qe ne fillim te ketij viti turizmi ne Spanje po ecen me ritme teper te mira. Sipas te dhenave ky muaj ka sjelle 4.6 % me shume rezervime se fillim viti i kaluar. Ne baze te informacioneve te agjencive dhe operatoreve kryesore turistike ne Spanje , rezervimet e parakohshme tregojne per nje vit tjeter rekord sa i perket numrit te turisteve te huaj qe do te zgjedhin te pushojne ne Spanje gjate 2018.

————————————————-

Alpet europiane qe ne kete periudhe te vitit jane teper te frekuentura nga turistet, jane perfshire nga orteqet qe kane sjelle edhe viktima ne disa zona. Dita e djeshme shenoi dy viktima ne France ne Val d’Isere dhe nderkohe edhe ne Pirenej ne Mont d’Olmes nje skiator i ri humbi jeten nga orteku. Gjithashtu aksidente pati edhe ne Zvicer ne Cantone Vallese ku nje ortek u shkeput nga lartesia e 2500 metrave dhe plagosi disa turiste dhe ne Alto Adige ku 20 alpiniste rezultojne te zhdukur pas renies se nje orteku ne malin Fumaiolo. Grada e rrezikut te orteqeve aktualisht eshte 3 nga 1 ne 5 ne te gjithe harkun alpin nga Franca ne Dolomiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *