Masterplani i Alpeve pritet te zhvilloje turizmin e qendrueshem ne Shqiperi.

Masterplani i Alpeve pritet te zhvilloje turizmin e qendrueshem ne Shqiperi.

Like
149
0
Monday, 04 September 2017
Travel News

Nje plan i prezantuar se fundmi per Alpet synon zhvillimin e qendrueshem dhe te integruar te ketij rajoni per 15 vitet ne vazhdim. Qellimi kryesor eshte qe Alpet shqiptare te hyjne ne nje cikel te ri te zhvillimit te turizmit duke pasur nje qasje me te ekuilibruar sa i takon zhvillimit dhe shfrytezimit te asaj çfare natyra i ka dhuruar ketij rajoni. Per te mundesuar zhvillimin e qendrueshem dhe nje turizem qe i pergjigjet “lartesise” se vete Alpeve, nje Masterplan dhe Studim Fizibilitetit per projekte infrastrukturore ne zonen e Alpeve eshte iniciuar nga Qeveria Shqiptare dhe Fondi Shqiptar i Zhvillimit. Permes ketij masterplani do te kryhet nje studim i thelluar i mundesive per nxitjen e metejshme te turizmit ne zonen e Alpeve, planifikimin e nje zhvillimi te qendrueshem dhe investime ne permiresimin e infrastruktures publike ne koordinim me biznesin e komunitetet vendore. Numri i turisteve ne rajonin e Alpeve ne vitin 2016 ishte 67,000, nderkohe qe kjo shifer pritet te shumefishohet pergjate 15 viteve te ardhshme.

———————————–

Wall Street Journal eshte media e radhes qe i kushton nje shkrim promovues Shqiperise e ne vecanti qytetit te Gjirokastres. Per te pasionuarit pas arkitektures, ky qytet ballkanik eshte sekreti i ruajtur me mire sipas gazetes. Nje kapsule e vertete kohore e Perandorise Osmane, qyteti shqiptar i Gjirokastres mund te jete qyteti me intrigues per te cilin nuk keni degjuar kurre. Shkrimi pershkruan historine e qytetit te gurte dhe disa prej atraksioneve kryesore turistike qe turistet mund te vizitojne atje. Kete vit numri i turisteve ne Gjirokaster ka kaluar mbi 50 mije.

————————————

Mozaiku i Baptisterit dhe ai Termeve Romake ne Butrint kane pasur nje fluks vizitoresh vendas e te huaj gjate ketij viti. Mozaiku i Baptiserit u ndertua ne çerekun e dyte te shek. 6 pas er. se re. dhe eshte baptisteri i dyte me i madh ne Perandorine Romake. Te gjitha aspektet e arkitektures dhe te dekorimit e baptisterit eshte simbolike e ritit te pagezimit, me burimin ne anen e tij te larget qe perfaqeson burimin e jetes se perjetshme. Per shkak te fluksit te larte te vizitoreve dhe interesit te turisteve per kete atraksion autoritetet vendase lajemrojne se ai do te qendroje I hapur deri me 15 shtator.

————————————-

Shqiperia renditet e fundit nder 28 vendet anetare te Bashkimit Europian per sa i perket pastertise ne plazhe edhe pse cilesia e tyre eshte permiresuar ne krahasim me nje vit me pare. Vetem 35% e plazheve jane vleresuar ne raportin e fundit te Agjencise Europiane te Mjedisit me cilesi te ujerave te shkelqyer, 20% vleresohen se kane nje cilesi te mire te ujit, ndersa 5% kane cilesi te mjaftueshme. Ne Shqiperi jane monitoruar 92 plazhe, prej te cileve kampionet e marra kane treguar se 56 prej tyre kane cilesi te mjaftueshme, ndersa 18 kane nje cilesi jo te kenaqshme. Vendet me numrin me te larte te plazheve ku cilesia e ujerave eshte permiresuar nga i dobet ne te mjaftueshem jane Franca, Shqiperia dhe Mbreteri e Bashkuar. Nderkohe perqindje te larte te plazheve me cilesi te dobet te ujit ka Irlanda, Anglia dhe Sllovakia. Perkeqesimi i cilesise se ujerave te plazheve ka qene me i larte ne Itali, ku cilesia e 22 plazheve ndryshoi nga mjaftueshem ne e dobet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *