ATA falenderon per uljen e TVSH- se se turizmit, perforcon mbeshtetjen per sektorin turistik.

ATA falenderon per uljen e TVSH- se se turizmit, perforcon mbeshtetjen per sektorin turistik.

Like
138
0
Monday, 17 July 2017
Travel News

Shoqata Shqiptare e Turizmit mbajeti sot nje konference ne Hotel Plaza ne lidhje me miratimin e ligjit per uljen e TVSh nga ana e qeverise. Presidenti i Ata z. Enver Mehmeti shprehu falenderimet per gjithe qeverine dhe deputetet qe dhane miratimin e ketij ligji te rendesishem qe perkon me uljen nga 20 ne 6% te tatimit mbi vlerene shtuar per strukturat hoteliere ne vend. Sipas Mehmetiti eshte nje hap qe shoqata e ka mbeshtetur qe prej krijimit te saj ne vitin 2008 e deri me tani. Kjo ulje do te jape kontributine saj ne procesin e standartizimit te sektorit turistik po ashtu edhe ne rritjen e konkurrences se produktit turistik shqiptar ne krahasim me vendet e rajonit. Sipas tij, vetem duke vepruar se bashku si komunitet biznesesh mund te arrijme rezultate konkrete. Ai ftoi te gjithe bizneset e turizmit ne vend te behen pjese e ATA-s si komuniteti me i madh dhe me i suksesshem i turizmit ne vend. GJate conferences u theksuar mbeshtjetja e shoqates per strukturat hotele dhe restorante turistike ne vend , nevoja per hapjen e resorteve te mirefillta turistike si dhe rritja e cilesise se sherbimit per turistet ne Shqiperi.

——————————————————

Inspektoriati Shteteror i Mbikqyrjes se Tregut ka ndermarre nje inspektim gjate ketij muaji, per te kontrolluar zbatimin e nenit 61 per udherrefyesit turistike te huaj, te ligjit 93/2015 “Per Turizmin”, njoftoi Ministria e Ekonomise.Inspektimi u shtri ne gjithe territorin e vendit nga Shkodra deri ne Sarande, duke perfshire vendet me te frekuentuara nga turistet e huaj, perfshi parqet akreologjike, muzeumet, keshtjellat, monumentet historike dhe kulturore, etj. Sot operojne 199 udherrefyes turistike te çertifikuar te ndare ne tre kategori; udherrefyes kombetare, lokale dhe te specialitetve te veçanta te cilet sherbejne ne te gjithe territorin e vendit. U konstatua se nga veriu ne jug, ne muzeume e parqe arkeologjike ligji eshte duke u zbatuar, dhe udherrefyesit e lejuar jane ata te liçencuar nga Ministria e Zhvillimit Ekonomik, Turizmit, Tregtise dhe Sipermarrjes. Grupet e inspektimit kane kryer kontrolle dhe ne pikat kufitare ku jane vendosur njoftimet per udherrefyesit e huaj dhe rregullat qe ata duhet te zbatojne ne territorin shqiptar. Po keshtu njoftime jane vendosur ne keshtjella, ne muzeme, parqe, por dhe ne strukturat akomoduese, te cilat kane frekuentim nga turiste te huaj ne vend.

——————————————————-

Ne ambientet e Kalase se Gjirokastres u prezantua perfundimi i projektit per riorganizimin e hapesires se blerte ku ishin te ekspozuar topat e periudhes OTOMANE si dhe riekspozimi i ketyre te fundit ne te tjera kushte estetike, me cilesore dhe ne pershtatje me kohen dhe tipin e ketij lloj armatimi.Projekti, qe u realizua ne bashkepunim me Ministrine e Kultures dhe Korpusin e paqes, perkonte edhe me 12-vjetorin, diten e perfshirjes se qytetit ne listen e Trashegimise Boterore te UNESCO-s. Ne fjalen e saj,Ministrja e Kultures u shpreh se “Gjirokastra duhet te shfrytezoje marken si qytet i mbrojtur i UNESCO-s. Me tej, ajo vuri ne dukje se ky qytet eshte kthyer tashme ne nje kantier ndertimi, me synimin qe te kthehet ne kryeqender te turizmit. Imazhi i ri turistik i Gjirokastres do te rritet me rikonstruksionin e fasadave te godinave ne pjesen e poshtme te qytetit.

——————————————————–

Harta e destinacioneve me te pelqyera perfshin serish Europen. Te dhenat e Keshillit Boteror te Turizmit dhe Udhetimit tregojne se Spanja do te kete nje numer rekord turistesh kete sezon. Rritja e kerkeses mbeshtetet kryesisht nga paqendrueshmeria e destinacioneve te tjera konkurruese, por edhe nga sherbimi i mire spanjoll. Ne kater muajt e pare te ketij viti, Spanja, si destinacion turistik shenoi rritje te numrit te turisteve me rreth 4.4% krahasuar me te njejten periudhe te nje viti me pare. Italia eshte nje tjeter destinacion qe do te gezoje popullaritet mes shume destinacioneve te tjera te Europes. Bullgaria kryeson kerkesat e turisteve ballkanas per pushime brenda rajonit nderkohe qe Qipro gjithashtu po raporton rritje ne shifra te turisteve kete vere.

———————————————————

Ne 20 vitet e fundit, numri i turisteve eshte rritur mesatarisht me 3.5%, veçanerisht ne qyetet e artit. Theculturetrip ka hartuar nje liste me destinacionet me te mira dhe me te lira te Europes dhe Shqiperia gjendet ne te. Ne vend te pare eshte Praga, kryeqyteti i Çekise e ndjekur nga Andaluzia ne Spanje. Shqiperia gjendet pas Peleponezit ne Greqi, ku kostoja mesatare ditore llogaritet ne 30 euro dhe Gdanskit ne Poloni. Ne vend te fundit eshte qyteti i Ohrit ne Maqedoni. Sipas artikullit Shqiperia eshte nje nga vendet me te lira ne Europe per t’u eksploruar dhe per fat te mire, ka brigje te mrekullueshme.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *